Przepis

Na śniadanie coś innego

Kiedy miałam dość monotonnych śniadań, w których główną rolę grało pieczywo, zaczęłam robić coś, nad czym nie trzeba było długo myśleć – płatki kukurydziane z mlekiem 😉 Później przerzuciłam się na wszelkiego rodzaju kasze, które można jeść na mleku i w końcu na ryż.

Do ryżu dodawałam też sos z jabłka robiąc go w ten sam sposób co z gruszki, ale bez zagęszczania. Jabłka nie puszczały tyle soku co gruszki podczas gotowania a sam dodatek cukru do wody sprawiał, że sos ze szczyptą cynamonu i kawałkami jabłka sam robił się wystarczająco gęsty i klarowny ;). Wszystko co piszę, to moje własne spostrzeżenia i trzeba pamiętać, że nie jestem specjalistką od gotowania. Mam nadzieję, że użyjecie mojego sposobu na fajne i smaczne śniadanie nie tylko raz ! Przejdźmy do konkretów…

,,,

Składniki na ok. 2 porcje:

ryż ( pół szklanki, najlepszy będzie krótko ziarnisty)

mleko (0,5 litra)

gruszki (3)

cynamon ( szczypta)

cukier ( 1 łyżeczka )

kisiel o dowolnym smaku ( dobrze smakuje z wiśniowym lub gruszkowym)

Przygotowanie:

Gotujemy ryż. Kroimy gruszki w dowolnej ich ilości w kostkę ( ilość sosu będzie mniej więcej proporcjonalna do pokrojonych gruszek, więc możecie dać ich więcej lub mniej). Do małego, niskiego garnka wlewamy 4 łyżki wody, wsypujemy gruszki i gotujemy na małym ogniu raz na jakiś czas mieszając dopóki nie zmiękną i słodzimy. W tym momencie podejrzewam zrobiło się więcej wody, więc do szklanki wlewamy odrobinę przegotowanej ale zimnej wody ( jakieś 2 cm w szklance) i dosypujemy pół łyżeczki kisielu, mieszamy dokładnie ( wszystko robiłam na oko więc jeśli nie zgęstnieje wystarczająco, można powtórzyć ten proces) . Zestawiamy na chwilę garnek z palnika i wlewamy rozmieszany proszek. Gotujemy jeszcze chwilę mieszając. Na koniec dodajemy cynamon i sos gotowy 😉

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *